Trelle är redobogen

Nu skall den vara klar, den formidabla rondellhunden Trelle. Kan det betraktas som ett seriöst samtidskonstprojekt? Jodå, man kan se den på det sättet. Utgångspunkten är det stora rondellhundsåret, den folkliga entusiasmen över att placera ut hemmagjorda hundar över hela landet. Tillströmningen är väl över nu och det är dags för det väldiga monumentet där hunden Trelle i Trelleborg kommer in. Man kan se hunden på väg mot närmaste rondell.

 

Men det finns mer än så. När man inte smyger ut i natten för att applicera sitt objekt utan tvärtom opererar med Trelleborgs kommuns välvilliga byråkrati är saken något annorledes. Bildläraren och konstnären Ulf Söderstrand har skött detta diplomatiska uppdrag med stor framgång. Låt oss säga att vi är nära målet. Något missnöje föreligger men hur som helst står hunden där. Man kan gå upp i den. Möjligen blir det strängt förbjudet att göra detta.

 

Hunden är dessutom en hyllning till Trelleborgs kommun. Den terrass som finns på hundens rygg och som befinner sig ca 5 meter över marken har två sittplatser. Dessa symboliserar kommunens öppna och liberala välvilja att lyssna och föra samtal med den enskilde kommuninvånaren: Att sätta sig ned och med största intresse ta del av medborgarens åsikter innan kommunen formar sin vision. Jag kan tänka mig att en sådan vision kan formuleras: Hunden är människans bästa vän. Men i Trelleborg säger vi: Kommunen är kommuninvånarens bästa vän. Detta är dock ett alldeles ödmjukt förslag.

 

Trelle innehåller också ett smärre konstgalleri med bilder från rondellhundsåret.

 

hundframlit.jpg

 

hundlit.jpg

 

 

hunduppelit.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: