Vilks, biografiska uppgifter: 1969

I vår spännande serie om uppkomsten av konstnär Vilks har vi nått det avgörande året 1969. Då bestämde han sig för att bli bildkonstnär efter att tidigare ha vurmat för författarens roll.

 Den 23 juni gör han ett försök att teckna ett självporträtt och då hade han (vilket är tämligen uppenbart) nyss inlett sitt tecknande.

 biograf-teckn-69lit.jpg

 Självporträtt 1969, tusch

Nåväl, konstnär Vilks hade också införskaffat sig färg och begynt att bestryka pannåer. Hans debututställning äger rum i juli på Balderups herrgård. En mycket snabb debut vilken föranleddes av en konsert som pianisten Hans Leygraf gav på herrgården den 29 juli 1969. Den musikintresserade Vilks inköpte en biljett till konserten på herrgården och stiftade samtidigt bekantskap med husets ägarinna Anita Dorff. Ägarinnan ordnade ibland konstutställningar och då Vilks meddelade att han ägnade sig åt måleri fick han omedelbart en möjlighet att delta i den kommande utställningen. Vilks beskrev sig vid den här tiden som “romantisk expressionist” och gjorde intryck på Nordvästra Skånes Tidningars konstkritiker, främst med titlarna på sina arbeten. Kritikern skrev: “De flesta av hans verk ger intetsägande och likgiltiga intryck. Två av hans skapelser är dock bra för att inte säga mycket bra. Det gäller hans “Kvinna med kärl mot Andromedanebulosan” och “Fåglar utom tid”, där färger och motiv sällsynt väl stämmer.”

 Därmed hade konstnär Vilks inlett sin bana.

 malarsnille-detlit.jpg

 Konstnär Vilks med Baudelaire et Baudelaire, akryl 1969

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: