Självbiografiska uppgifter: 1975

Från och med 1975 börjar det hända lite i Vilks konstnärsliv. På relativt kort tid skulle han helt förändra sitt arbetssätt och sin konstsyn. Vad berodde det på? Det är inte lätt att svara på och jag nöjer mig med att beskriva de yttre händelserna och aktiviteterna.

 

Målaren. Det som hände på denna front var att Vilks blev mer abstrakt och gärna använde sig av palettkniv. Återigen var årets enda utställning hemma i ateljén på Balderup i Arild.

 

Smalfilmaren. Konstnären införskaffade sig en 8 mm filmkamera och var snart igång med att göra film. Han köpte in utrustning för att kunna klippa och ljudsätta film. I en stor ambition arbetade han med filmen Matteusevangeliet, projektet var starkt inspirerat av Pasolini film från 1964 med samma namn.

 

Zen. Vilks blev djupt fängslad av zenbuddhismen och tog starka intryck av all den läsning han ägnade sig åt på området. Med detta studium lärde han sig behärska koanen om kon: ”Det kommer en ko flygande in genom ett fönster. Dess huvud passerar, frambenen likaså. Kroppen passerar och bakbenen. Men svansen kommer inte in. Varför?”

 

Fotboll. Vid 29 års ålder (när det är vanligt att avsluta fotbollen) tog hans fotbollskarriär fart på allvar och han spelade i Lerbergets IF, reservlaget. Han kom även att delta i några A-lagsmatcher. Vilks var ingen stor fotbollsspelare men han var envis och träningsvillig. Han gick sedan till Väsby FK och till sist Jonstorps IF.

 

Det blev en resa till New York och San Francisco. I New York besökte han bland annat Guggenheimmuseet. Han blev inte helt klar över att det faktiskt försiggick en utställning med Dan Flavins neonrör i museet.

 

I september åkte Vilks med sin kompanjon Dr Mathiesen till Spanien. Resans syfte var att bestiga ett så högt berg som möjligt i Pyrenéerna. Projektet blev genomfört och de båda amatöralpinisterna nådde en lokal toppformation på ca 2.800 meter. Dr Mathiesen högg av toppen i akt och mening att placera den i en monter i sitt hem. Tillbakafärden gick över Paris samt på Vilks inrådan via Amsterdam. Han ville gärna besöka Rijksmuseum vilket också skedde den 14 september. De båda herrarna hade inget särskilt att företa sig i Amsterdam utan vandrade fram och tillbaka i väntan på att museet skulle öppna. Därför infann de sig vid öppningstid. Det visade sig vara stor kalabalik i Rijksmuseum efter att ett attentat hade utförts mot Rembrandts Nattvakten. Attentatsmannen som var en arbetslös skollärare hade stulit en brödkniv på ett hotell och sedan gått lös på duken med detta vapen.

 

När Vilks och Dr Mathiesen återvände till sin bil fann de att någon hade slagit in vindrutan och begått stöld. I bilen fanns dock inget av större värde. I en väska hade Dr Mathiesen ordningsamt placerat sina exponerade filmer, en gammal transistorradio, en liten förbandslåda samt den i Pyrenéerna avhuggna toppen. Gärningsmannen hade lagt beslag på denna väska. Vilks drabbades inte alls, hans exponerade smalfilmer låg strödda på olika platser i bilen och var inte attraktiva som stöldgods. Vi får tänka oss att gärningsmannen (eller flertal) vid öppnandet av väskan torde ha blivit besviken. Sannolikt kan han (eller hon eller de) ha kastat bergstoppen (vilken naturligtvis liknar en helt vanlig sten) i någon kanal. Om så är fallet, och mycket talar för det, får man se konsekvenserna för Amsterdam och Holland. Detta platta land hyser den översta delen av ett 2.800 meter högt berg.

 

Efter hemkomsten från den väldiga resan ägnade sig Vilks och Dr Mathiesen åt att tillverka små träbåtar på vilka de satte plastsegel och tävlade. Detta filmades av konstnären liksom allt annat det här året blev film. Utöver Matteusevangeliet gjordes 1975 (och 1976) ett antal tämligen långa filmer med titlar som Konstkonst, Sl’t, Malos.

 

Vilks hade genomgått första delen av ett paradigmskifte.

   vilks-1975lit.jpg

Balderuputställningen 1975: Vilks med oljor och smalfilm

   malning-1975litvision-blatt.jpg

Målning 1975: Vision, blått

   fotboll-1975lit.jpg

Fotbollsspelaren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: