Självbiografiska uppgifter: 1976:1

1976 är det stora förändringsåret för Vilks. Det händer så mycket, initiativen är så talrika att skildringen här får göras i flera avsnitt. Konstnären har ett flertal utställningar och aktiviteter. Det handlar nästan helt om blygsamma utställningslokaler. När han försöker komma med på den lokala jurybedöma salongen Kullakonst blir han refuserad men lyckas bli antagen till Skånes konstförenings höstsalong i Malmö konsthall. Mera därom senare.

I mars detta år ställer Vilks ut på biblioteket i Åstorp. Han visar då en helt ny sorts konst, collage och readymadeobjekt. Varifrån har han fått idéerna till detta? Jag är helt övertygad om att hans kunskaper om Fluxus och konceptkonst vid den här tiden var ytterst begränsade. Som konsthistoriker kände han naturligtvis till dadaisterna och han hade väl sett även en del annat men även andra källor bör beaktas. Zenbuddhismen har jag tidigare nämnt. Det fanns zenmunkar som utövade sin disciplin med extravaganta åtgärder och besynnerliga uttalanden, Vilks favorit var Dōgen från 1200-talet. Vilks läste dessutom Beckett (Molloy), Ionesco (Noshörningen) och Arno Schmidt (Sjöstycke med Pocahontas).

 vilksastorp-1976lit.jpg 

Vilks i Åstorp med sitt arbete Jäntan ser lättsinnig ut

Med sin gode vän Dr Mathiesen åkte han till skidorten Verbier (Dr M. hade han känt sedan småskolan. De var båda intresserade av astronomi och schack). I Verbier lärde sig Vilks tre saker. Att han åkt och åkt färdigt som skidåkare, att varje situation är ett möjligt konstverk och att koanen om kon (se föregående episod: 1975) är ett verksamt redskap. Det var nämligen så att de båda blivit inviterade till en liten festlighet arrangerad av två damer från Linköping. Damerna hade också bjudit in ett större och uttalat studentikost sällskap från Stockholm. Detta sällskap tyckte sig finna en intressant måltavla för sina skämt i de två figurer som tedde sig som typiska lantisar. Efter att ha inkasserat ett flertal putslustigheter fick Vilks ingivelsen att lägga fram sin koan om kon. Sällskapet var inte obenäget att komma med befängda svar och Vilks avvisade alla samtidigt som han behöll sitt allvar. Han påstod att han studerade till präst och att denna koan var sådant andligt stoff som man höll på med under seminarierna. ”Detta är vägen till andlig upplysning”, berättade Vilks och förklarade att han utan vidare kunde svara på frågan om kon som kom flygande. Det här gjorde djupt intryck på det stockholmska sällskapet och de försjönk i allt djupare funderingar angående svaret. Rollen som lantisar var därmed försvunnen för konstnären och Dr. M. Under resten av veckan i Verbier dök enskilda medlemmar av gruppen upp för att pröva ett nytt svar inför den påstådde prästkandidaten Vilks.

Det blev snart mer utställning, denna gång på stadsbiblioteket i Höganäs. Konstnären ordnade också en filmafton.

 katalogblad-hgs-bib-detaljliten76.jpg 

Katalogbladet för utställningen på Höganäs stadsbibliotek i april 1976

 vilks-byx-som-huvudbon-1976lit.jpg 

Vilks med sitt arbete Byxor som huvudbonad

 tidn-film-1976-nst-23-aprlit.jpg 

Nordvästra Skånes Tidningar den 23.4.76

Därefter var det dags för Vilks att ytterligare skruva upp volymen. Det gjorde han med verket ”Höganäs kommun”. I maj månad utropades kommunen till ett konstverk. Genom att dela ut flygblad, signera på olika platser, skriva konst på infartsvägarna samt genom att gå ut genom dagspressen fick han vederbörlig uppmärksamhet för sin idé.

  flygblad-hgs-kommun-76lit.jpg

Flygbladet om Höganäs kommun

  drm-hgs-kommun-1976lit.jpg

Dr M. vid grundmarkeringen för kommunkonstverket

 hoganas-kommun-1976lit.jpg 

Vilks med signerad väg och collagekarta

 

annons-hgs-kommun-1976lit.jpg

Annons för Höganäs kommun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: