Självbiografiska uppgifter 1978:1

År 1978 samlade sig Vilks till en stor manifestation: Engångsuniversitetet på Balderups herrgård i Arild.

 

Konstnären hade lyckats ta sig fram ett stycke i sin positionering. I Paletten 1/78 fick Vilks ett dubbeluppslag för sina idéer. Konsten skulle förändra samhället genom överskridande och provokation. Allt annat var mer eller mindre ointressant hantverk.

 taf-aktivlit.jpg 

Aktiviteter på The Art Factory (TAF) i Lund 1978. Till vänster Bo Cronqvist och Bengt Rooke. Under en tid var den gamla industrilokalen (nu riven) verkstad för keramikern Raimo Veranen, Rooke hade sin ateljé där. Den var en samlingspunkt för konstnärer och andra.

 taf-v-forellit.jpg 

Vilks föreläser om konstteori på TAF.

  

Engångsuniversitetet

 

Exakt hur idén om Engångsuniversitetet kom till är svårt att belägga. Den 17 maj skrev Vilks i sin dagbok ”Det som nu skall upprättas…Engångsuniversitetet för konstforskning…för konstverksamhet.” Han var intresserad av att kombinera teori och praktik och detta skulle nu manifesteras i ett stort sommarseminarium med föreläsningar, samtal och diverse andra aktiviteter. Det fanns också en utställningsdel.

 eu-styrelsenlit.jpg 

Styrelsen för Engångsuniversitetet: Toomas Mathiesen, Vilks och Aldo Iskra.

  

Invigningsanförandet den 28 juni hölls av Professor Sven Sandström (Vilks handledare). Han talade om sina forskningar kring konstupplevelsen.

 eu-sandstromlit.jpg 

Engångsuniversitetets första föreläsning. Från vänster: Lennart Frisk, Olle Gill, Bengt Rooke, Perla Serfaty, Carl-Axel Conny Malmqvist, Sven Sandström, Tiit Mathiesen

 eu-larknerlit.jpg 

Bengt Lärkner talar om konstutvecklingen under 1900-talet. Stående i bakgrunden från vänster Bengt Rooke, Bengt Orup och Toomas Mathiesen.

 

”Rapport från Engångsuniversitetet”:

eu-rapport-lit-korr.jpg  

Faktiskt är den texten inte så oäven med tanke på vad som skulle komma. I första hand inte under 80-talet utan ännu senare, under 90-talet och framåt.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: