Självbiografiska uppgifter 1978:5

Den ofrivillige performancekonstnären

Det är inte alltid utställningsförloppet kan planeras. Men det kan bearbetas när den avgörande händelsen har ägt rum. Så var det med den oväntade performancedramatiken den 26 augusti 1978. I sommaren slutskede rådde en kraftig storm. Konstnär Vilks badade tillsammans med bröderna Mathiesen i Käringamalen på Kullabergs nordsida. Vilks var en betydigt försiktigare badare än bröderna och nöjde sig därför med att kastas runt av vågorna nära strandlinjen. Men då passerade den gamle patriarken Mathiesen, brödernas fader. Han sade förstulet när han såg på Vilks badande: ”Fruntimmersbad!”

Då vaknade det blinda modet hos konstnären och han gav sig ut på djupt vatten. Just då kom en formidabel kaskad av stora stormvågor och när de sopat till och dragit fram över badarna hade Vilks hamnat långt ute i den kokande Skälderviken. Det höll på att sluta illa, men i allra sista stund skedde ett mirakel: Konstnären fördes med en sugande ström hela vägen in till land och kunde bärgas av de på stranden stående. Den svårt utmattade konstnären återhämtade sig, togs hem, hälldes i te. Därefter begav han sig ut i skogen för att vägleda en liten vernissagepublik genom en utställning som gjorts uppe på Kullaberg, huvudsakligen av konstnären själv.

Efter utställningspromenaden samlades sällskapet på Balderup. Då slog klockan för konstnären och chockverkan av eftermiddagens händelse sände honom i svåra plågor till en orolig och illamående natt.

Denna händelse födde havshämnaren vilket längre fram skulle få vissa konsekvenser.

 1978-storm-ser-motlit.jpg 

Vilks betraktar de vågor som han senare skulle befinna sig i.

(Foto av Doktor M.)

 1978-storm-skiss.jpg 

Skiss av den vådliga havsfärden

(Doktor M.)

 1978-mmmlit.jpg 

Utställningen på Kullaberg: Moderna Moderna Museet

 1978-mmm-publiklit.jpg 

Vernissagepublik: Från vänster Dr M, Johnny Ewald, Kerstin Lieberath, Susanne Högberg, Karin Nyberg, Catherine Schou, Simon Arne

 

1978stormefterlit.jpg

Vilks på morgonen dagen efter stormincidenten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: