Självbiografiska uppgifter 1983:1

Året inleddes med tre intressanta händelser. Nimis blev föremål för en utställning på Ystads Konstmuseum genom ett initiativ från den dåvarande museichefen Jan Torsten Ahlstrand. Filmaren och filmkritikern Peter Hördin fick ett bidrag på 82.000 kr från Konstnärsnämnden för att göra en film om Nimis. Samtidigt kom Kammarrättens beslut om Nimis. Rätten gick på länsstyrelsens linje men överlämnade det slutgiltiga beslutet till regeringen. Saken hamnade då på jordbruksdepartementet och i dåvarande ministern Svante Lundkvists händer.

 

Konstnären hade föregående höst försökt komma med på Skånes Konstförenings höstsalong med drivvedsskulpturer. Det här året gjorde han nya försök och lyckades bli antagen såväl till Helsingborgs Konstförenings vårsalong som till Skånes Konstförening.

 

I april inträffade en ny händelse. Länsstyrelsen polisanmälde Vilks för illegalt uppförda byggnader. Härigenom blev rättssaken komplex. Dels fanns det processen om vitesföreläggande (som alltså låg hos regeringen) och dels processen om brottshandlingen. En sådan uppdelning skulle visa sig fördelaktig för konstprojektets vidare utveckling. Med polisanmälan följde brottsplatsutredning:

 polisanmalan-83lit.jpg  polisbildover83lit.jpg 

Polisbild 1983 av Nimis

 polisbildrum83lit.jpg  

Polisbild 1983. För att underbygga påståendet om att Nimis var en byggnad markerade polisen att det fanns ”rum” i konstruktionen

  

Konstnären målade gula ”N” som vägmarkering för de allt större skarorna av besökare som ville besöka verket. Detta föranledde polisanmälan, åtal och ett omsorgsfullt protokoll:  

polisprotokoll-gula-nlit.jpg

polisprot-n-2lit.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: