Självbiografiska uppgifter 1989

I ett tappert försök kastade sig konstnär Vilks ut i äventyret att bygga ut Wotans torn. Han ville gärna ha en del av skulpturen med ”ständig vattenkontakt”. Projekt Slur utvecklades och nådde en betydande omfattning.

 wotan-o-slurkorrllit.jpg 

Wotans torn med Slur och Europabalkongen. Det ser tryggt ut men det visade sig vara en alltför stor utmaning. Trots flera försök fick konstnären till slut ge upp och nöja sig med Wotans torn. Havet gav ej sin benägna tillåtelse.

 

Det här året blev startpunkten för annexbyggandet. Två klätterställningar för barn, en i Båstad och en i Höganäs, inledde. Under sommaren drog konstnären till Gerlesborg där Klas Nilsson initierat startpunkten för en ateljéby nära Gerlesborgsskolan. Den skulle utföras ekologiskt, ett på den tiden pionjärprojekt. Tyvärr, får man nog säga, blev den mer ekologisk än ateljéorienterad. Men i inledningsskedet byggdes det fritt och Vilks fick hjälp att resa den väldiga Starbrak. ”Starbrak” betyder ”vändpunkt”, t ex är sommarsolståndet ett starbrak.

  starbrak-m-publ-89lit.jpg starbrakkorrlitlit.jpg

Starbrak blev snart ett objekt för traktens vandaler och det gjordes försök både att elda upp den och dra ner den med hjälp av bil och lina. Även sågar var igång. Men den stod rycken och fanns fram till 1998. En tid fick den tjänstgöra som fårkätte.

 

Av Peter Hördins dokumentärfilm om Nimis (se 1983) blev det en film som i ofärdigt skick visades vid ett tillfälle i Båstad. Men det blev en ny dokumentärfilm genom den norske regissören Hans-Otto Nicolaysen. Filmen, Från Gud till Newton till Kaos visades under hösten i svensk tv tillsammans med Stellan Olssons Det är väl ingen konst (se 1988).

  nico-insp-89lit.jpg

Från inspelningen av Nicolaysens film

 

One Response to “Självbiografiska uppgifter 1989”

  1. JenJen Says:

    Jag älskar Nimis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: