Självbiografiska uppgifter 1991:2

Då det nu förhöll sig så att skulpturen Marsyas på Järvafältet vid Eggeby Gård kom att stå kvar under avsevärd tid blev den en ständig deltagare i de skulpturutställningar som ägde rum där. I 1991 års evenemang deltog bland många andra Dan Wolgers.

  tensta-wolgersliten.jpg 

Wolgers bidrag Mor och barn bestod alltså av en bänk som placerats upp emot en av bropelarna till E18. Bänken utlöste en liten historia som har sina poänger. Några pakistanska cricketspelare ägnade sig regelbundet åt sin sport på fältet. De hade bett om att få några bänkar till sina åskådare och när de såg Wolgers bänk trodde de sig bönhörda. Placeringen föreföll dem egendomlig och de försökte därför på egen hand flytta den till en lämpligare plats. När de började dra och slita i bänken upptäcktes detta av arrangörerna som kom ropande: ”Stopp, det är konst!” Vi har här ett utmärkt exempel på vad som kan ske när missförståndet mellan konst och icke-konst uppstår.

Ett livaktigt projekt anordnades under sommaren i det norska Kristianstad där man firade sitt 150-årsjubileum. Vilks och konstnären Håkan Henriksen bjöd in dussintalet konstnärer från Norge, Sverige och Danmark till att utföra konst i naturen. Platsen var den fridlysta ön Bragdöya strax utanför staden. Som så ofta sker med sådana expositioner blev det bråk och klagomål. Merparten av konstprojekten vandaliserades. Det låter sig sägas att här ute i den norska vildmarken fanns en vilda västern attityd vilket innebar att man helt sonika gick ut med släggor och andra tillhyggen för att göra upp med konsten. Men det hindrade inte att projektet får anses som lyckat. Det då oskrivna bladet Jens Haaning (rankad 721 på artfacts) stod för ett imponerande containerprojekt. 16 år senare skulle Haaning och Vilks hamna på samma utställning (Apexart i New York 2007). Containern var inredd med kakelplattor och lysrör; sedd utifrån gav den ett överväldigande och ogripbart intryck.

 haaningcontlit.jpg 

Jens Haaning: Danish Export 1991 

haaning-danish-export-91liten.jpg Jens Haaning: Danish Export 1991 

Magnus Wallin (969) är idag välkänd svensk konstnär. 1991 var han elev på konstakademin i Köpenhamn. Hans bidrag var en imitation av en oljeledning.

 wallinlit.jpg 

Studenten Magnus Wallin

 wallin-oilkorrlit.jpg 

Magnus Wallins installation

 snurre-sprattliten.jpg 

Bendt Ulrich Sörensen: Snurre Sprätt 1991

 karlsson-sand-korrlit.jpg 

Inghild Karlsen lät flytta vit sand från Nordnorge till Bragdöya. Ett av de få verk som inte kunde vandaliseras

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: