Självbiografiska uppgifter 1991:3

Vilks deltog själv i Kristiansand. Hans bidrag Praxis var ett armerat stenkummel gjutet med betong. Så ser vi att konstnären funnit ett nytt material.

 praxis-underlit.jpg 

Praxis, Bragdöya 1991

 

Strax före nyåret 1991 kunde man se konstnär Vilks bära sten ett stycke från Nimis. Den 3 januari, då han för 2.702:a gången kom till sin friluftsateljé, hade han med sig ”ett par kilo betong i ryggsäcken”. Med särdeles flit gav hans sig sedan i kast med det dryga arbetet. Ryggsäcken fylldes med betong och bars ner till stranden. Betong var en ny erfarenhet och konstnären studerade därför flitigt läroböcker i ämnet. Arx (latin: ”fäste”) var igång och arbetet skulle fortsätta under hela 90-talet. Arx första år avlöpte odramatiskt.

 arxbeginkorrlit.jpg 

Början till Arx

 arxtid-91-lit.jpg 

Härdningsprocessen skyddas med handdukar

 arxslut91korrlit.jpg 

Arx i slutet av 1991

  

Konstnär Vilks var alltjämt på Kunstakademiet i Oslo, nu på grafikavdelningen. Den 18 januari inställdes all undervisning och några av studenter grät. Kongen, Olav V, var hade dött den 17 vilket var samma dag som Gulfkriget inleddes. Norska nyhetsmedier fick problem att samtidigt breda plats för två så stora nyheter. På kvällen vallfärdade folket till slottet och hyllade den djupt älskade monarken med ett hav av ljuskompositioner.

  bjarre-teckninglit.jpg 

Björn Bjarre, student på grafikavdelningen, gjorde denna teckning i Vilks anteckningsbok efter ett besök vid slottet. Den visar en av många folkliga kondoleanser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: