Självbiografiska uppgifter 1995:1

Ett nytt större tillskott till Nimis skapades av den flitigt betongarbetande men också snickrande konstnären; Vindarnas torn. Tornets byggdes med spiraltrappa och blev upp emot 15 m.

 1995vindarnas-94-95lit.jpg 

Vindarnas torn 1995

 

Överklagandet av domslutet mot Arx ledde inte till några framgångar för Vilks. Hovrätten och HD fastställde tingsrättens tidigare dom på 100 dagsböter. Länsstyrelsen var beredd att gå igång med borttagandet. Byrådirektören Lars Knutsson vid miljöenheten skrädde inte på orden: ”Det enda som är säkert är att nu ska de bort. Det är en skam för svenska naturvård och egentligen är markägaren i sin fulla rätt att plocka bort dem redan idag”

”Länsstyrelsen har aldrig imponerat på mig. Den har alltid agerat klantigt och kommer inte att få till det nu heller”, kommenterade konstnären. (Arbetet 950216)

 

Som redan nämnts ordnade Vilks en försäljning av sidorna i Arx vilket förde med sig att det fanns mer än 300 olika ägare. Detta komplicerade på ett oöverskådligt sätt alla försök från myndigheternas sida att kontakta dessa ägare med krav om borttagning.

 

I oktober kom det nya propåer från myndigheterna. Länsrådet Gunilla Hedensten-Nordin berättade för Helsingborgs Dagblad (8.10) att frågan om Arx skulle utredas ytterligare: ”Utifrån min erfarenhet bedömer jag det som ett svårt juridiskt problem”, sade länsrådet.

  

Medierna rapporterade en hel del om Vilks och sådant håller ofta vandaler aktiva. Arx fick vid ett flertal tillfällen besök av slägghamrande besökare. Allt blev dock med största omsorg återställt.

 1995konstmassan-95lit.jpg 

Genom Galleri Dialog i Stockholm ställde Vilks ut på Konstmässan i Sollentuna.

  

Under sommaren var det dags för byggentreprenören Vilks att ge sig iväg för att konstruera.

   1995kristianstadlit.jpg

Tornbygge med danska och svenska konstnärer och konstelever i Kristianstad.

 1995gote2lit.jpg 

Dr. Kants sublima torn. Deltagande i Trädgårdsföreningens skulpturutställning i Göteborg.

 1995babel-torn-bror-hjort-95lit.jpg 

Babels torn, Bror Hjorts hus i Uppsala.

 1995textus-95lit.jpg 

På landartparken TICKON hade konstnären byggt Textus 1993. Nu var det dags för en omfattande utbyggnad. Bilden visar den nya versionen 1995.

 1995mue2-95lit.jpg 

MUE (Mobil Utställnings Enhet), i detta projekt utförde Vilks en skulptur alldeles intill den starkt trafikerade Carl Berners Plass i Oslo.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: