Självbiografiska uppgifter 1999:1

Den 21 januari meddelade Länsstyrelsen att man givit fortsatt kamp i ärendet om Nimis och Arx. Vilks kommenterade detta med att ett tredje objekt redan var igångsatt. Det handlade om Omfalos, en pelare på 1,60 meter av sten och betong.

I mars månad tog en ny spelare över spelplanen angående skulpturstriden. Markägaren, Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen polisanmälde konstnären för egenmäktigt förfarande. Markägaren hade rättigheten att driva ärendet vidare efter det att länsstyrelsen givit upp. Två nya och intressanta namn fördes in i konstprojektet, ordförande i stiftelsen, greve Jörgen Ehrensvärd och advokat Magnus Holme. Stiftelsen sekreterare, Kaj Stenberg, uppgav (SDS 250399) att det tredje objektet Omfalos var det som ”kommit bägaren att rinna över”.

Så var det dags för kronofogden att på nytt fatta ett beslut om att konstverken skulle rivas och tas bort (april). Vilks överklagade beslutet och fick rätt eftersom tingsrätten i Malmö ville invänta de kommande domstolsförhandlingarna.

 omfalos-lit.jpg 

Det tredje objektet Omfalos

  Det första brudparet i Ladonien 

Statssekreterare Vilks vigde Stefan Sandström och Kerstin Ståhlberg enligt ladonsk vigsel den 12 juni. Den huvudsakliga skillnaden är, bortsett från den långa nedklättringen, att brudgummen skall genomföra ett styrkeprov. Han skall skaka Wotans Torn så kraftigt att en uppsatt klocka skall höras klämta.

 wedd99lit.jpg 

Första vigseln i Ladonien

   Exit i Kivik 

På teaterfestivalen Exit i augusti byggde Vilks tillsammans med sin assistent Fredrik Axwik ett Flygledartorn (hela konceptet arrangerades kring en flygidé). Tornet skulle eldas upp vid festivalens avslutning men detta kunde inte genomföras på grund av torkan. Dagen efter avslutningen slog vädret om och kraftiga vindar svepte in havsvatten mot tornet som störtade omkull.

 exit99lit.jpg 

Tornet på stranden i Kivik

  Rättegång 

Den 27 augusti höll tingsrätten sin förhandling med syn på stället. Domen föll den 24 september. Enligt denna skulle Nimis och Arx stå kvar medan det senast tillkomna objektet Omfalos skulle avlägsnas. Krapperupsstiftelsen var inte nöjda med domen utan överklagade till hovrätten.

 trio-ratteg-lit-99.jpg 

Konstnären visar Arx för domare Lennart Svensäter, den avogt inställde, som skulle spela en relativt stor roll i det fortsatta dramat. I bakgrunden Krapperupsstiftelsens advokat Magnus Holme.

 tingsratten99-sv-v-lit.jpg 

Från tingsrättens syn

 tingsratt-99-erik-lit.jpg 

Mannen i vit skjorta är Vilks advokat Erik Norman

Möjligheternas boning på Öland 

I projektet Möjligheternas boning deltog ett antal konstnärer med utkast och modeller. Projektledare Walle Dickson.

  mojl-boning-den-fria-tankens-hus-99lit.jpg

Vilks bidrag Den fria tankens hus

  Julgranen i Eslöv 

Om detta projekt kan man läsa här.

 98afnykorrlit.jpg 

Det nya AF-tornet efter branden 1997

 98vindar-nytt-korrlit.jpg 

Och det nya Vindarnas Torn efter stormen 1997

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: