Självbiografiska uppgifter 2000:2

Kalabaliken på Ven 

Bengt Adlers (från mars 2008 konstintendent på Dunkers Kulturhus i Helsingborg) var projektledare för Breanäs kulturhus i anslutning till Kulturbro 2000. På Breanäs kulturhus, som ligger i nordöstra Skåne, anordnade Adlers en utställning med temat Byggstenar. Gert Wingårdh, Magnus Wallin, Per Kirkeby och Elle Klarskov-Jörgensen var deltagare. Dessutom Vilks, vars arbete dock skulle placeras på Ven.

 2000tychoskisslit.jpg 

Första skissen till Tycho’s Star

 

Landskrona kommun och ordförande Gösta Nilsson ställde sig mycket positiva till projektet men åtskilliga andra hade en helt annan uppfattning. Moderatpolitikern Leif Thorsell skrev i NST (000205):

 

”Vilks på Ven måste stoppas!…Att blanda ihop Tycho Brahes minnesmärken med en person som Lars Vilks tyder på mycket dålig smak…Den här mannen måste stoppas innan han gjort Landskrona känt av orsaker som vin inte kan kontrollera.”

 

Thorsell fick stöd av socialdemokraten Roy Wernberg: ”Jag kommer att agera i vår grupp i fullmäktige och göra allt för att stoppa det hela.” (Arbetet 000208)

 

Så kom det kaskader med insändare till tidningarna:

 

”Låt inte Vilks skräpa ner med sitt skit. Byggs eländet så använd det som träningsobjekt för hemvärnet.” ”Vill Landskrona verkligen bekanta sig med Lars Vilks? Nej, stoppa honom innan helvetet brakar loss.” ”Mög, jag säger bara mög.”

 

Den 28 februari blev det konstdebatt i kommunfullmäktige genom en interpellation av Thorsell. Folkpartisten Torkild Strandberg menade: ”Debatten är futtig och anstår inte ledamöterna i fullmäktige.” För den repliken fick han applåder. (Skånska Dagbladet 000229)

 

Det blev mer protester. Karin-Anite Alm samlade namnunderskrifter och meddelade till NST att hon fått 33 som sade ja och 193 som var emot,

  2000enkatlit.jpg 

Karin-Anite Alm med sin lista

   

I slutet av juli avhölls en omröstning bland venborna.36 för, 70 emot och 2 blanka.

    2000venrostarlit.jpg

Ordförande i byalaget Arne Nilsson dirigerar omröstningen i frälsningsarméns lokal på Ven. Ett exempel på fungerande relationell estetik, så väl anpassad till verkligheten att få, om ens någon, var medvetna om deltagande i ett konstverk.

 

Men det blev ändå en skulptur, Tycho’s Star, placerad i Backafallsbyn. Skulpturen bestod av stora stenblock som staplades ovanpå varandra. Högst upp placerades en roterande metallstång vilken skulle följa platsen för den supernova som Tycho Brahe såg 1572. Astronomen Torbjörn Wiesel tog hand de tekniska detaljerna. Invigningen ägde rum i oktober.

 2000tychoinvlit.jpg 

Krögaren på Backafallsbyn Henric Molin talar vid invigningen av Tycho’s Star den 8 oktober

  2000tychos-starlit.jpgTycho’s Star  UFO-projekt i Bergen, Norge 

Konstnärerna Vilde van Krogh och Johanne Getz ordnade ett evenemang i Bergen Kulturby. Ett ufo hade ställts upp mitt i staden och i den placerades en person som skulle svara på alla tänkbara frågor om vad som helst från allmänheten. Först ut bland oraklen var Vilks som under några svarade på allt. Man kan läsa om projektet på Getz hemsida.

2000orakellit.jpg

Vilks som orakel

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: