Självbiografiska uppgifter 2003:1

Omfalos till Moderna Museet  

Omfalos stod alltså tillfälligt uppställd i Mölle. För en permanent lösning vände sig Vilks med ägaren Ernst Billgrens medgivande till Moderna Museet. De accepterade en donation och erbjöd Vilks dessutom en utställning.

  omfflytt3lit.jpg 

Omfalos flyttas från Mölle med destination Stockholm

  Galleri Kronan 

På våren ställde Vilks ut i Norrköping på Galleri Kronan. Staden äger den berömda skulpturen Spiral åtbörd av Arne Jones. Det var därför inte långsökt att Vilks utställning fick namnet Spiral nederbörd, en delvis samlande bild av staden som också inrymmer SMHI.

 

Utställningen bestod främst av teckningar och texter. Epoken Spartips inleddes. Vilks skulle betala 100 000 kr p g a Omfalos borttagande och fick tänka på att leva ett återhållsamt liv. Detta manifesterades i en lång rad förslag till hur man sparar. De flesta teckningarna handlade dock om allt möjligt. Spiral nederbörd var en underhållande utställning som fick god kritik.

  2003kronansparvagnlit.jpg 

Vilks utanför Galleri Kronan i Norrköping

  2003kronan-tecknlit.jpg 

En teckningssvit från utställningen

  2003kronanstrumpankorrlit.jpg 

Vilks med ett sparobjekt

  Konst i Fyrstad 

Fyra städer i Bohuslän, Trollhättan, Vänersborg, Lysekil och Uddevalla fick besök av konstnärer som deltog i projektet Jordstation. På dessa platser utfördes större installationer som samspelade med omgivningarna. Vilks byggde som han plägar ett trätorn i Uddevalla, 8 sinnen. På några dagar växte en imponerande skapelse fram med vederbörlig hjälp av hans legitimerade assistent Fredrik Axwik. Alla i publiken var inte lika nöjda med det nya tillskottet i stadsbilden och skulpturen blev skadad när någon försökte elda upp den.

 vilks8sinnen.jpg 

8 sinnen i Uddevalla.

 8sinnebrandskadlit.jpg 

8 sinnen, brandskadad

   Christinehofs slott 

Gallery Tapper-Popermajer anordnade också utställningar på Christinehofs slott på Österlen. Vilks tillsammans med Fredrik Axwik och curator Martins Schibli inviterades till att göra en utställning. Även den här utställningen handlade om Ladonien, men nu särskilt om landets krigsförklaring mot Sverige – och mot USA. Statssekreterare Vilks läste upp förklaringen på borggården:

 

”Vi förklarar härmed krig mot Sverige. Från och med den 5 juli 2003 kl. 14.00 råder krigstillstånd mellan länderna. Samtliga operationer, dem vi delgiva allmänheten härstädes, kommer att omedelbart verkställas. Vi uppmanar Sverige att utan dröjsmål nedlägga sina vapen och överlämna alla befogenheter till Ladonien.

 

Ladonien är en fredsälskande nation och det är endast som nödtvungen åtgärd som landet tar till vapen. Det svenska förtrycket har pågått i decennier och tvingat Ladonien till ett långvarigt defensivt försvar. Enligt säkra källor äger Sverige dessutom massförstörelsevapen, vilket vi inte accepterar. För att undvika blodsutgjutelse anmodar vi svenska soldater och civilister att överge sig till Ladonien. Detta kan enklast ske genom statisk migration eller genom att iföra sig ladonskt kamouflage eller att göra den ladonska hälsningen.

 

Vi förklarar även krig mot USA. USA är i besittning av massförstörelsevapen, nationen är inte tillförlitlig att kunna handskas med dessa. Operationerna kommer att i mindre skala inledas omedelbart. Dess första fas är att alliera oss med Kanada som utlovats att återfå Alaska. Vi kommer dessutom inom kort att överta all underjordisk terräng och verksamhet.

 

Krigsstaben härstädes utgörs av Ministrarna Fredrik Larsson [Axwik] och Martin Schibli samt statsekreteraren Lars Vilks.

 

Denna handling kungöres på vägnar av Ladoniens drottning Ywonne I Jarl, president Fernando Rodrigues och det ladonska kabinettet.”

 

Kriget mot USA var kontroversiellt i den ladonska regeringen och ett antal av de amerikanska ministrarna avgick från sina poster.

 

På utställningen visades Ladoniens krigsmetoder i teckningar och modeller:

 

 1. Gökursbatteriet
 2. Viagrainfiltrationen
 3. Den Trojanska Demokratiska Hästen
 4. Lyxgeväret
 5. Institutet för Konjunktiv
 6. Att göra Helikoptern
 7. Hatt och pumlor
 8. Landminan Diana
 9. Det Norska Spjutet
 10. Kompanierna Eneas och Menelao
 11. Den svårifyllda blanketten
 12. Den motvalsdansande käringen
 13. Den stora sedeln
 14. Den vandrande svenskfällan
 15. Hillebarden och det mindre gökuret
 16. Stereomasken
 17. Den tredje valutavägen
 18. Högspänningsledning kopplad till telenät
 19. Dirigerad u-landshjälp
 20. Stolpdränkning
 21. Flygande kon
 22. Boeing 727

   hd-minister.jpg 

Tidigare Minister of H-D-motorbikes CJ Charpentier inviger utställningen på Christinehof

 trojansk-hast-o-vilks-2003lit.jpg 

Den trojanska enmanshästen med arbetande konstnär

One Response to “Självbiografiska uppgifter 2003:1”

 1. Marcus Waltermark Says:

  Hej Lars.
  Tack för att du vågar stå för yttrandefriheten och det svenska modet.

  Jag är också konstnär och målar mestadels abstrakt energi vilket inte är speciellt aggresivt mot den muslimska världen, men trots det fick jag min hemsida attackerad ett 20-tal gånger innan vi fick bukt med det. De hackade min webbsida: http://www.swedesigner.se

  Jag hade blogg men den fick vi ta bort eftersom den inte hade en säker kodning. De gick in och ersatte min kod med deras och spred sitt arabiska budskap på detta vis.

  Lösning: Efter borttagandet av bloggen och ändringsfunktionen gällande inloggningen dvs. att man inte kunde ändra inloggningsuppgifterna som användarnamn och lösenord så slutade attackerna. De kunde inte hacka sig förbi detta.

  Eftersom jag registrerade min hemsida på googleanalytics fick jag reda på var attackerna kom ifrån. Den ena mer specifik än den andra.
  Här kommer de ställen som jag har blivit attackerad ifrån:

  Marocco: Casablanca 3st, Rabat 2st, Agadir 2st
  Algeriet: 2st
  Egypten: Port Said 1st, Cairo 1st
  Saudi Arabien: Jiddah 12 st, Riyadh 19 st Totalt 31 st
  Pakistan: Islamabad 3st, Lahore 1 st, Karachi 1 st

  Så här kunde en attack se ut: http://www.marcuswaltermark.com/index.php?keyword=Attacked+by+Hackers&Itemid=62&option=com_virtuemart&page=shop.browse

  Det var allt för nu. Hör gärna av dig, vem vet vi kanske kan ställa ut ihop en dag?

  Ha en bra dag, nu ska jag käka frukost.
  Mvh – Marcus Waltermark

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: