Självbiografiska uppgifter 2004:1

plaza-30-jan-2004liten.jpg 

Tidningen Plaza gjorde i januari en egen bedömning av ”Konstens 7 underverk”, ”vad vi tycker är världens bästa konstverk just nu”.

  ”Elefanten kommer” i Simrishamn 

I mars månad gjorde Vilks gemensam sak med curatorn Martin Schibli och konstnären Fredrik Axwik. På kulturhuset i Simrishamn, Galleri Valfisken, genomfördes en stor utställning med två teman, sparsamhet och Ladonien. Simrishamn kommun hade ekonomiska svårigheter och dyra konsulter hade inte kommit med bättre förslag än dem som man redan internt avvisat. Vilks tog sig an att komma med en rad förslag till kommunen i form av teckningar och objekt.

 

I den andra delen av utställningen, rörde det sig om Ladoniens krig mot San Marino. Mest spektakulär var den stora elefantskulpturen som var ett av flera stridsvapen mot San Marino. Dessutom avhölls presidentval i galleriet för dem som ville rösta manuellt. Det var också möjligt att rösta på nätet via Ladoniens hemsida.

  simstoroverliten.jpg 

Utställningslokalen med installationer

  simvallokalllit.jpg 

Lokal för röstning i presidentvalet

  med-schymanliten.jpg 

Gudrun Schyman övervakade presidentvalet

Ny president blev grevinnan Kicki von Hankell

  Omfalos på Modern Museet 

Kronofogde Eiler Nilsson spelade en betydande roll för utställningen på Moderna med Omfalos i centrum. Hans insats och inte minst den utmärkta dokumentation som han bestod museet och konstnären med kan inte överskattas. På så sätt blev utställningen ett samarbetsprojekt mellan två statliga verk, Moderna Museet och Kronofogdemyndigheten.

 

Utställningen bestod av Omfalos, dokumentation och rekonstruktion av händelseförloppet då skulpturen avlägsnades från Kullaberg samt specialkomponerad musik av Walter Ehresman (Minister of Dubious Anthems). Martin Schibli var curator och Cecilia Widenheim producent.

 modernaomfmindr.jpg 

Utställningen på Moderna

  Dalonien i Upperud 

Chefen för Dalslands museum i Upperud, Sanna Kihlberg, inviterade Vilks att bygga en ladonsk koloni. Och så blev det. Med hjälp av elever från Stenebyskolan restes en omfattande koloss på ca 12 meter. Alla i trakten var inte förtjusta men sådana protester var vanliga och skapade dessutom ett medialt intresse. På invigningsdagen utförde hoppminister Axwik ett av sina protesthopp. Eftersom det var långgrunt fick han hoppa från en båt.

  dalinvign2004liten.jpg 

Dalonien i Dalsland invigs

  dalhopp04lit.jpg 

Minister Axwik förbereder sig att hoppa

 

 Miljöpartist motionerar 

Kommunpolitikern Lars Unger (mp) var inte nöjd med att Höganäs kommun informerade om Nimis i sina turistbroschyrer eller att man använde konstverket som marknadsföring. Han motionerade i fullmäktige för att kommunen skulle avstå från allt samröre med skulpturen. Framstöten var något verklighetsfrånvänd eftersom tusentals turister hade behov av vägvisning och annan information. Motionen blev också nedröstad.

  Utställning i Åkerby skulpturpark 

Vilks utställning i Åkerby skulpturpark utanför Nora innebar inga skulpturbyggen utan handlade om teckningar, en fortsättning på projektet Spartips. Samtidigt kom en del av spartipsen i bokform på förlaget Nya Doxa.

 spartips04liten.jpg 

Boken Spartips

 spartipstecknlit.jpg 

Ett spartips från boken Spartips

Teckningen visar “Böjd lykta”. Man böjer en gatlykta in i sitt eget hus och tillsluter omsorgsfullt. Lyktan kommer sedan att tändas och släckas automatiskt och innebära elbesparingar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: