Alla dem som skapar “Vilks”

Betraktaren skapar verket. Ja, den har vi hört många gånger men ibland träffar den prick och Rondellhundsprojektet bär syn för sägen. I gårdagens Kulturnyheterna inkallades bland andra en Islamolog, Jonas Otterbeck, och Sydsvenska Dagbladets Rakel Chukri för att förklara Vilks. Kulturnyheternas reporter och Otterbeck kommer fram till att Vilks ”på sistone har inriktat sig på Islam”. Och vad är det för inriktning? Skall man vara en smula balanserad får man snarast se att Islam på sistone har inriktat sig på Vilks. Jihad Jane och den irländska ligan satte åter igång konstprojektet. Medierna visade som bekant denna händelse stor uppmärksamhet. Föreläsningen i Uppsala handlade inte om Islam utan, den stund den hann pågå, visade exempel på en rad konstnärers problem med yttrandefriheten. Ett enda exempel berörde (men innehöll ett antal olika referenser) Islam. Kalabaliken i Uppsala följdes av mordbrännarna vilka så när hade tillfört projektet alltför mycket verklighet, men konsten klarade sig och kan fortsatt vara den fiktionshinna som är nödvändig för att den känslige observatören skall kunna förnimma avståndet till sakinnehållet.

Under 2009 byggde jag en skulptur i Helsingborg, genomförde ett projekt med 90 konstnärer vars verk var fejkade till en Ladoniabiennal. Rondellhundsteckningen visades under några dagar på Galleri Granen i Sundsvall, då jag till slut fick en möjlighet att redovisa åtminstone ett fragment av processverket, dock utan att det väckte något större intresse. 2010 har jag ägnat mig åt att göra en serie videoperformance samt åt att bygga ett monument i trä i Holland. Var finns ”inriktningen på Islam”? Jo, i betraktarnas överhettade sinnen.

Rakel Chukri har svårigheter med att ”Vilks uttrycker sig luddigt” och att hans ”religionskritik är oerhört svepande” och att ”det finns mörka krafter som stöder honom”.

Nå, konstprojektet är inte så svårt att överblicka om man önskar. Det är allt det som uppstår genom de meningar som betraktarna sätter i rörelse, ofta i kombination med att man sedan påstår att det man tänkt är konstnärens intention eller hans bristfälliga intention. Inslaget i Kulturnyheterna är ett gott exempel på en readymade performance där deltagarna förgäves söker efter en övertygande mening.

För hur det nu än är fixerar sig dessa betraktare på rondellhundsteckningen från 2007 som under de senaste månaderna har presenterats som vore den nyproducerad provokationskonst.

Ett nytt inslag i konstprojektet är min krukväxt som skadades tämligen svårt under brandattentatet. Dels fick den brandskador men också fallskador sedan krukan slungats ned på köksgolvet och krossats. Jag har nu planterat växten, som jag döpt till ”Helig Eld”, i min komposthög. Den verkar ha överlevt attentatet.

7 Responses to “Alla dem som skapar “Vilks””

 1. Noah Ljungberg Says:

  Helt underbart Lars! Helig Eld!
  Ha det Så Gott Du kan i rådande läge!

 2. rim Says:

  Glöm inte att ta in blomman innan vintern.

 3. Cavatus Says:

  Tänk vad du kan sätta dessa kulturella viktigpettrar på plats med din knivskarpa observationsförmåga och därtill vassa penna. Du är ett ljus i Sveriges mediala mörker. Keep it up, friend!

 4. Riverwild Says:

  Likväl som “skönheten finns i betrakatens öga” finns även ondskan i betraktarens öga…

  Den rådande debatt-tekniken i Sverige är att åsiktspoliserna skapar “halmgubbar” som de tillskriver allsköns ondska (utan att personen i fråga finns med i rummet). Det är uppfriskande att läsa dina nyktra kommentarer till debattörernas blinda raseri.

  Lycka till och må “Helig Eld” frodas.

 5. Cavatus Says:

  Missa inte krönikören Julia Caesars knivskarpa samhällsanalyser. Hon är just nu Sveriges vassaste och mest rakryggade journalist:

  http://www.korta.nu/jc

 6. Henrik Sugiyama Says:

  Jag är en halvjapan boende i Tokyo.
  Gillar allt du tecknar och ber dig fortsätta med det. I konstens ära!
  Tack, Lars!

 7. armin Says:

  I appreciate your work! Please let me know, if you need any help!Just mail me and let me know!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: